Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Mart » 15

Svemir postaje sve veća deponija
Kosmičko đubre moglo bi da ugrozi let kosmonauta u budućnosti - upozoravaju naučnici. Tehnogeno zagađivanje kosmosa toliko je intenzivno da u narednih 20 godina letovi u nižim orbitama, bliskim Zemlji, mogu postati veoma opasni.

Pre tri godine verovatnoća sudara kosmičkog aparata sa kosmičkim đubretom bila je jedan prema pet. Danas su šanse mnogo veće.

Na primjer, ekipa sa Međunarodne kosmičke stanice prinuđena je makar jednom u toku godine da manevrima izbjegava sudare sa krupnim komadima kosmičkog đubreta.

Za satelit, svemirski brod ili Međunarodnu kosmičku stanicu susret sa komadićem đubreta, pa makar on bio veličine jednog centimetra, ravan je susretu sa automobilom koji se kreće brzinom od 80 kilometara na sat!

Sada se za različite ciljeve koriste dvije vrste orbita.

Prvi tip su heloisinhrone orbite. Satelit koji se nalazi u ovoj orbiti i svi nadzemni obekti koji se pod njim nalaze sve vreme su pod jednakim uglom osvetljeni suncem.

Zato većina satelita - i civilni i vojni, koji imaju zadatak da nadgledaju zemlju, upravo koriste ove orbite. Visina ovih orbita je od 600 do 3.000 kilometara.

Druga - geostacionarna vrsta orbita nalazi se nad ekvatorom, na visini od oko 36 hiljada kilometara. Pogodna je utoliko što se satelit u toj orbiti kreće istom brzinom kao i Zemlja. Satelit gotovo "visi" nad određenom tačkom ekvatora.

Ako su niske orbite u većem stepenu zgodne za špijunske i naučne satelite, onda je geostacionarna orbita nezamjenljiva za kosmičke aparate koji omogućavaju sve vidove veze, radiotranslacije, kao i rano obavještavanje o mogućim raketnim napadima. U geostacionarnoj orbiti sada se nalazi nekoliko stotina različitih satelita.

Veći dio njih su aktivni aparati, ali ima i onih koji su odslužili svoje i predstavljaju kosmičko đubre.

Spriječiti uvećavanje broja komada đubreta i njegovo usitnjavanje - nemoguće je. Aparati koji su odslužili svoje raspadaju se na komade. Sve to povećava količinu elemenata, koji haotično lete po orbitama nad Zemljom.

Tako raste količina svemirskog đubreta, kao i opasnost za satelite, orbitalne brodove i stanice, a posredno i za stanovnike planete Zemlje i prirodu - navodi "Glas Rusije".

Rešavanje ovog problema još nije izvesno, ali postoje mnogi predlozi. Najegzotičniji među njima su za to da se kosmičko đubre "lovi“ uz pomoć specijalnih mreža.

A s obzirom na to da sovetska svemirska stanica "Mir“ još nije oborena niti potopljena u more, ima predloga da se ona koristi kao svojevrsni skupljač kosmičkog đubreta.

IZVOR


MostWantedMan
15.03.2013
489
glasova: 3





0   Spam
Dahaka   (16.03.2013 10:53 AM) [Sadrzaj]
Dosadilo nam da uništavamo samo našu planetu pa ajmo sad i svemir.

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti