Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Jul » 23

Titan među bubama: Vilicama pregrize drvenu olovku
Insekt titanus giganteus, koji živi u južnoameričkim prašumama, najveća je i jedna od najmisterioznijih buba na svetu. Dug je skoro 17 centimetara, a vilice su mu toliko jake da može da pregrize na pola drvenu olovku, ili otkine komadić mesa napadaču, ukoliko je u opasnosti.

Uprkos veličini, jakom ugrizu i pomalo zastrašujućem izgledu, ova ogromna buba, koju nazivaju i “buba džin”, bezopasna je za ljude.

Odrasli mužjaci ovog insekta uopšte ne uzimaju hranu, zbog čega relativno kratko i žive, a za let i traganje za ženkom sa kojom će se pariti troše energiju koju su akumulirali još u stadijumu larve i lutke.

Problem je, međutim, što larvu titanus giganteusa još niko nikad nije video, odnosno ako i jeste, nije umeo da je prepozna, tako da se ni do danas ne zna kako tačno izgleda. Naučnici, međutim, veruju da je u pitanju stvorenje debelo oko 5 centimetara i dugo i do 30 centimetara. Sudeći po velikim rupama pronađenim u palom drveću, larve se hrane trulim drvetom i nekoliko godina žive pod zemljom, sve dok ne dostignu punu veličinu.



Titanus giganteus je i inače vrlo stidljvo biće, koje se krije u vlažnim i mračnim budžacima prašuma. Mužjaci izleću samo da bi pronašli i oplodili ženke, a zbog veličine nisu u stanju da polete sa zemlje, već najpre moraju da se popnu na drvo, kako bi se u vazduh vinuli sa grane. Ženke za to vreme čekaju na nekom skrovitom mestu, spremne da budu oplođene i da polože jaja, tako da ih je veoma teško videti.

Ako su ugrožene, ove velike bube najpre šište u znak upozorenje, a zatim ujedaju svojim snažnim vilicama i grebu neverovatno jakim nogama s mnoštvom kandžica, kojima mogu da pocepaju kožu i meso napadača. Ipak, oni koji ih poznaju tvrde da nisu agresivne i da nikada ne napadaju ako nisu u opasnosti.

Žive u prašumama Brazila, Bolivije, Kolumbije, Ekvadora, Gvajane i Perua, gde ih domaće stanovništvo lovi pomoću jakog svetla tokom mraka.

Mada bi mnogi ovu zastrašujuću bubu radije izbegli, među turistima su one trenutno pravi hit i mnogi od njih su spremni da plate da bi ih videli u prirodnom staništu. Za one koji žele da ih ponesu i kući, primerak prosečne veličine košta oko 500 evra, mada ne verujemo da su preterano prikladne za kućne ljubimce.

VIDEO > BBC o najmisterioznijoj bubi na svetu:

IZVOR




Ammir
23.07.2013
591
glasova: 1





0   Spam
PITBULL999ONLY   (24.07.2013 12:51 PM) [Sadrzaj]
ja da vidim ovu bubu u mojoj kuci odmah za palicom

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti