Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Oktobar » 17

ULEPŠALI NAM DETINJSTVO: 90 godina kompanije Volt Dizni (FOTO) (VIDEO)
Osnovani su 16. oktobra 1923. od strane Volta i Roja Diznija pod nazivom "Dizni braders kartun studio", a ove godine postali su najveći medijski konglomerat na svetu

Kompanija koja je svojim osnivanjem ulepšala detinjstva milionima ljudi širom planete “Volt Dizni” danas proslavlja 90 godina postojanja u rodnom gradu osnivača – Čikagu.

Kompanija “Dizni” osnovana je 16. oktobra 1923. godine od strane Volta i Roja Diznija pod nazivom “Dizni braders kartun studio”. Godinama kompanija je rasla i evoluirala, da bi danas bila jedna od najvećih multinacionalna medijskih kuća. Predstavništvo i studiji smešteni su u Burbenku u Kaliforniji.

Medijski konglomerat obuhvata neke od velikih brandova poput – “ESPN”, “ABC”, “Pixar”, “Marvel” i “Lucasfilm”. Takođe, širom sveta postoji mnoštvo tematskih zabavnih parkova “Diznilend”, a prvi je otvoren davne 1955. Najpoznatiji je onaj u Orlandu u Kaliforniji, dok je “Dizni carstvo” Evrope smešteno u Parizu.



Volt Elias Dizni koji je čitavo “kraljevstvo animacije” zasnovao na mišu i to ne bilo kom, već čuvenom Mikiju Mausu, za života je postigao neverovatan uspeh, ipak, još veću slavu stekao je posthumno.

- Volim Mikija Mausa više nego bilo koju ženu koju sam ikad poznavao – rekao je svojevremeno Dizni nakon emitovanja svog prvog crtanog filma 18. novembra 1928.


VOLT DIZNI – ČOVEK OD KOGA JE SVE POČELO

Volter Elias Dizni rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu. Sa samo 16 godina upisuje Umetnički institut u Čikagu 1917. godine, kurs crtanja i postaje crtač “patriotskih tema” za vreme Prvog svetskog rata.

Nakon tog uspeha i posle ratnih godina Dizni je osnovao svoj studio u Kanzasu i zaposlio nekoliko animatora, međutim, firma nije opstala zbog finansijskih problema.



Sa bratom Rojem otvorio je drugi studio u prestonici filma – Los Anđelesu. Tu je nastao Diznijev prvi lik – srećni zec Osvald. Međutim, zbog poteškoća oko zaštite brenda i manjka budžeta, Dizni je morao da počne ispočetka.

Zeca je zamenio miš, a istorija je stvorena, rodio se Miki Maus. Do 1947. godine Volt je davao glas Mikiju. Jedan zaposleni u kompaniji rekao je da je Dizni udahnuo dušu poznatom mišu.

Miki mu je sigurno uzvratio pravom merom – osvojio mnoge nagrade i što je najvažnije doneo mu je vanvremensku slavu.



PROSLAVA GODIŠNJICE

Povodom godišnjice u Muzeju nauke i industrije u Čikagu biće izloženo 300 artefakata koje su obeležile prethodne decenije.

Na izložbi će biti prikazani kostimi iz filmova, kao i originalna animirana dela. Takođe, jedan deo biće posvećen Meri Popins, koja “puni” 50. godina.

Glavni deo izložbe predstavljaće rekonstruisana kancelarija Volta Diznija, uključujući i mnoge njegove lične stvari koje će na pravi način dočarati radni ambijent poznatog crtača.

Koliko je kompanija uspešna pokazuje i podatak da je Dizni najveći medijski konglomerat u 2013. godini.

IZVOR


Bosankaaa
17.10.2013
873
glasova: 1





0   Spam
intimenfrizuren   (17.10.2013 11:12 PM) [Sadrzaj]
fanetaticni fenoemenomentalni covek i njegovi covjekoliki likovi,imama veliku kolekciju oridzinal starih radova i za to sam plakao suze i krv da ih nabavim ali sada se sepure na zidu mog razuma i cekaju da ih ponekad ukljucim u ovaj novi svet :)

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti