Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Mart » 12

VATRENO NEBO: Zemlji preti 300.000 opasnih asteroida!
Ruski stručnjaci predlažu da se formira sistem monitoringa kosmičkih tela i, po mogućnosti, sredstava za uništenje opasnih objekata, a nacrt za borbu protiv njih mogao bi da se pojavi već krajem godine

Nove rakete-nosači i superteleskopi pomoći će zaštiti Rusije od opasnosti pada nebeskih tela, istaknuto je na okruglom stolu u Savetu federacije (gornjem domu parlamenta) posvećenom zaštiti zemlje od kosmičkih pretnji, na kom je saopšteno da potencijalno opasnih asteroida i kometa zbog mogućeg sudara sa Zemljom u narednih 100-200 godina ima 200 do 300 hiljada.

Direktor Astronomskog instituta Ruske akademije nauka Boris Šustov rekao je da je stručnjacima samo dva odsto od njih poznato i da među njima ima mnogo opasnijih nego što je to meteorit iz Čeljabinska.

Razmatranje ovog pitanja, između ostalog, bilo je povezano sa padom meteorita sredinom februara, koji je na približnoj visini od 25 kilometara od Zemlje eksplodirao.

Zbog udarnog talasa povređeno je više od 1.500 ljudi, a šteta je načinjena na više od 7.000 zgrada.

Ruski stručnjaci predlažu da se formira sistem monitoringa kosmičkih tela i, po mogućnosti, sredstava za uništenje opasnih objekata.

Ističući da bi kao donju granicu razmera opasnog nebeskog tela bilo razumno odrediti približno na 40 ili 50 metara prečnika, Šustov je rekao da je za otkrivanje sličnih opasnih kosmičkih objekata potrebno formirati sisteme na kopnu i u kosmosu, sa širokougaonim teleskopima kakve Rusija trenutno nema.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Rusija završi takav teleskop u rejonu Bajkala.

Direktor odeljenja za testiranje nuklearne municije u ruskoj agenciji za atomsku energiju “Rosatom”, Oleg Šubin, rekao je da “nuklearni napad” na asteroide ostaje najefikasnija varijanta sprečavanja njihovog sudara za Zemljom, ali da je za rešavanje takvog zadatka potrebno je najmanje deset godina.

- Egzotični načini skretanja asteroida, alternativni nuklearnoj eksploziji, na koje nailazimo u literaturi, izuzetno su malo efikasni. Mi smo spremni da u toku deset godina svoj deo problema rešimo - rekao je Šubin, a prenosi Itar-Tass.

Agencije navode da bi nacrt ruskog programa za borbu protiv kosmičkih pretnji mogao da se pojavi u Rusiji već do kraja 2013. godine.

U radu okruglog stola učestvovali su senatori, predstavnici Roskosmosa, Rosatoma, Ministarstava odbrane, inostranih poslova i za vanredne situacije, preduzeća raketno-kosmičke oblasti i predstavnici naučne zajednice.

IZVOR


MostWantedMan
12.03.2013
508
glasova: 2





+1   Spam
Vojce96   (22.03.2013 0:38 AM) [Sadrzaj]
Najebasmooo o.O heheheh

+1   Spam
Lap-T0P   (13.03.2013 0:15 AM) [Sadrzaj]
ko li je prebrojao ovih 300 000 :o

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti