Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Maj » 21

VEROVALI ILI NE! Ova mesta iz legendarnih filmova zaista postoje!
Švajcarski slikar i vajar, nedavno preminuli H. R. Giger, ostaće poznat po scenografiji za film “Osmi putnik” iz 1979. godine. Mnogi predeli iz naučno-fantastičnih filmova nastali su iz mašte dizajnera.

Podsetimo se svemirske sage “Dina”, Frenka Herberta i pustinjske planete Arakis, ili “Solarisa”, Stanislava Lema iz 1961. godine.

Nekoliko filmskih predela koje navodimo nisu filmski setovi ni rezultat mašte umetnika, već “prave” destinacije na koje se može otići. Jedino što ne treba da očekujete da tamo zateknete svemirkse brodove ili laserske pištolje.

AVATAR/Lokacija: Keaua Arboretum, Havaji


Nije baš svaki kadar filma “Avatar”, Džejmsa Kameruna kompjuterski marifetkluk u 3D tehnologiji. Plavokošci iz naroda Na’vi žive u mirnom šumskom predelu po imenu Pandora, zapravo je reč o prašumi Keaua Arboretu na Havajima. Ovaj teren je poznat po ogromnim eukaliptusima, mangu, potocima, brzacima, flori i fauni... Sa Arboretuma pruža se predivan pogled na susednu planinu Vaialeale.

ZVEZDANI VOJNICI/Lokacija: Vajoming




Vojni naučno-fantastični filmu kome vojnik po imenu Džoni Riko predvodi čovečanstvo u međuzvezdanom ratu protiv insektoidnih vrsta Arahnida. Poruka filma je “rat od nas pravi fašiste”, a reditelj koristi ironiju, hiperbolu i pravi aluziju na klasične propagandne filmove kao što je “Trijumf volje”.

Borbene scene na planeti Klendatu snimane su u Vajomingu, u predelu Helz half ejkr, takođe poznatom i kao “Đavolja kuhinja”, ili “Hadove jaruge”

TERMINATOR/Lokacija: Observatorija Grifit Los Anđeles



Filmski hit “Terminator” preuzeo je atmosferu iz “Blejd ranera” i filtrirao kroz mračna, sajberpank sočiva. Film je bio odskočna daska za Džejmsa Kamerona.
Opservatorija Grifit nalazi se u blizini Holivuda. Zgrada u stilu art dekoa sagrađena je 1930-ih i popularna je među turistima koji tu dolaze kako naučili nešto o astronomiji. Pored toga, sa ovog mesta pruža se neverovatan pogled na Los Anđeles.

PLANETA MAJMUNA (1968)/Lokacija: jezero Pauel, Juta



Delo koje je napisao Rod Serling, autor popularne tv serije “Zona sumraka”, ima jedan od najneverovatnijih obrta na kraju filma.

Jezero Pauel je veštačko jezero na reci Kolorado, i drugo po veličini u SAD, i predstavlja popularnu turističku destinaciju. Gotovo dva miliona ljudi poseti ovo mesto svake godine. Posetilac koji je gledao originalnu verziju filma iz 1968. godine, na svakom koraku očekuje da će ugledati Čarltona Hestona.

12 MAJMUNA/Lokacija: zatvor Istern Stejt, Pensilvanija



Zaplet u filmu “12 majmuna”, u kome se pojavljuje i mladi Bred Pit, pomalo je i satiričan. Od putovanja kroz vreme do ličnih sećanja, ovaj film predstavlja halucinatorno putovanje kroz rupu Alisinog zeca.

Zatvor u Pensilvaniji vršio je svoju funkciju od 1829. do 1971. godine, a u vreme izgradnje bio je najskuplja javna zgrada ikad izgrađena. Jedno vreme su u njemu boravili i pljačkaš banaka Vili Saton i Al Kapone.

BLISKI SUSRET TREĆE VRSTE/Lokacija: Đavolova kula, Vajoming



Smeštena na Crnim brdima na severoistoku Vajominga, Đavolova kula proglašena je 1906. godine nacionalnim spomenikom. Osnova joj je prečnika 300 metara, visoka je 382 metra, a vrh joj se nalazi na 1534 metra nadmorske visine. Godišnje je poseti oko 400.000 turista.

RATOVI ZVEZDA/Lokacija: Dolina smrti, Kalifornija



Džordž Lukas snimio je neke od scena na planeti Tatuin u pustinjama Tunisa, u Severnoj Africi, a zatim je prešao na snimanje u Dolinu smrti u Kaliforniji. Najviša dina dostiže samo 30 metara, ali je područje bogato različitim vrstama dina. Rodno mesto Luka Skajvokera, Lukas je pretvorio u jednu od najpopularnijih planeta u univerzumu “Rata zvezda”.

IZVOR


Bosankaaa
21.05.2014
944
glasova: 3





0   Spam
Ammir   (21.05.2014 9:39 PM) [Sadrzaj]
A gdje je taj Avatar, on me najvise zanimao.

0   Spam
MaRe_Bre   (21.05.2014 8:58 PM) [Sadrzaj]
Setih se Undertakera sa Dolinom smrti :D

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti