Magazin

Početna » Magazin » 2013 » Januar » 30

Žene pušači teže ostavljaju cigarete od muškaraca
Želja za nikotinom jača je kod žena nego kod muškaraca i one se teže oslobadjaju zavisnosti, izjavila je dr Zorica Plavšić, ističući da je Nacionalni dan bez duvanskog dima, koji se obeležava sutra, prilika da se podseti na to je Srbija u evropskom vrhu po broju žena pušača.

Žene su osetljivije na dejstvo nikotina jer im koncentracija ovog toksina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca. Zato je kod njih jača i želja za cigaretama, rekla je za Tanjug dr Plavšić. Kao specijalista pulmolog sa desetogodišnjom praksom u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja, ona je primetila da su "muškarci više fizički zavisni od nikotina, dok su žene više emocionalno vezane za cigarete".

Ističući da se, kod odvikavanja, muškarci više oslanjaju na snagu volje, a žene više traže pomoć i podršku okoline, dr Plavšić je dodala da žene najčešće ne prestaju da puše "zbog straha od apstinencijalnih simptoma, poput depresije i mogućeg povećanja telesne mase".

Dr Plavšić je navela i rezultate studije američkog Društva za istraživanje raka, koje je posle desetogodišnjeg istraživanja na 2,2 miliona pušača zaključilo da zavisnost od cigareta donosi ženama znatno veće rizike od raka i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća nego što je bio slučaj kod ranijih generacija.
Stope obolelih od raka pluća izazvanog pušenjem kod muškaraca su ostale iste kao što su bile 1980-ih, zaključili su naučnici, ističući da razlozi za to još nisu razjašnjeni.

Navodeći da duvanska industrija skriva činjenicu da su cigarete napravljene tako da brzo stvaraju i održavaju zavisnost, dr Plavšić je dodala da su mnoge komponente koje sadrže duvanski proizvodi, kao i dim koji stvaraju, farmakološki aktivni, toksični, mutageni i kancerogeni.
Osim toga, duvanska industrija se sve više usmerava ka ženama, posebno koristeći skrivene reklame koje treba da im sugerišu da cigareta stvara osećaj sigurnosti, rekla je dr Plavšić i podsetila da je to samo lažna sigurnost, sa cigaretom kao poštapalicom. Ona je citirala i izjavu generalne direktorke Svetske zdravstvene organizacije dr Margaret Čan, koja je rekla da "upotreba duvana nije znak niti slobode niti glamura. Pušenje izaziva zavisnost i ubija".

Dr Plavšić je, kao najvažniji argument koji žene treba da navede da se izbore sa ovom štetnom navikom, dodala da postoje jasni naučni dokazi da deca čije su majke pušile tokom trudnoće kasnije u životu češće imaju zdravstvene i razvojne probleme.

IZVOR


Nikolakuzzz
30.01.2013
414
glasova: 0





+1   Spam
Lap-T0P   (30.01.2013 5:54 PM) [Sadrzaj]
eto zhene ... Ostavite pushenje :D

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili
Vasa konekcija speedtest.net
smitke u Internet konekcije i klijenti